”Hiihtoraivosta” eroon – muista latuetiketti
Onko latu vain hiihtämistä varten? Vai saako hiihtäjien joukossa vaikkapa lumikenkäillä?
Tutustu latuetikettiin ja käyttäydy ladulla toisia huomioiden.
01 LATU ON YHTEINEN. Anna kaikille hiihtorauha. Jokainen hiihtää omaa vauhtiaan ja omalla tyylillään.
02 YLÄMÄKI-ALAMÄKI. Valitse omalle kunnollesi ja taidoillesi sopiva latu, niin hiihtäminen on kivaa.
02 NOPEAMPI VÄISTÄÄ. Ladulla liikkuessa hikipinko väistää hissukseen retkimielellä hiihtävää. Kapealla uralla ylöspäin menijä antaa tilaa alas laskevalle.
03 OIKEANPUOLEINEN LIIKENNE. Kun useita latu-uria kulkee vierekkäin tai kun luisteluväylä on leveä, hiihdetään oikeanpuoleista reunaa ja väistetään vasemmalta. Ihan kuin
liikenteessäkin!
04 HIIHTOSUUNTA. Jos hiihtosuunta on osoitettu merkeillä, sen mukaan kannattaa toimia. Edessä voi muuten olla vaikkapa jyrkkä lasku suoraan tielle. Seuraa myös muita ladun varrella olevia ohjeita ja varoituksia.
05 SAAKO KÄVELLÄ? Latu on tehty hiihtämistä varten. Sitä ei saa rikkoa. Esimerkiksi lumikengillä voi kuitenkin usein kävellä ladun sivussa ilman, että siitä tulee ladulle kuoppia.
Kävelijät, hiihtäjät ja kaikki muut ladulla liikkuvat vastaavat itse siitä, etteivät aiheuta liikkumisellaan muille vaaraa.
06 MUKSIS. Jos joku muksahtaa mäessä, kysy sattuiko ja tarvitseeko kaatunut apua. Loukkaantuneelle tulee nopeasti kylmä.
07 KOIRAT. Järjestyslaki kieltää viemästä koiraa edes kytkettynä yleiseen käyttöön kunnostetulle ladulle. Erityisiä koiralatuja on jonkin verran, ja ne tunnistaa opastuksesta ja merkeistä.
08 LATUA! Ärhäkät latua-huudot ovat historiaa ja kuuluvat korkeintaan kilpaladulle. Kuntoladulla niistä tulee vain paha mieli.
09 VAARAN PAIKKA. Ladun pitäjä vastaa siitä, että sillat, kaiteet ja muut rakenteet ovat kunnossa ja kestäviä. Ladun pitäjän tehtävä on myös varoittaa latu- ja tieristeyksistä ja vaarallisista laskuista.